En stad av öar

Venedig ligger i nordöstra Italien och är uppbyggt på 118 små öar som förts samman med små broar. VenetiernaFör att ta sig fram i Venedig åker man i regel båt, traditionellt gondol, men numera ofta motorbåt. Venedig är en mytomspunnen plats som med sin romantiska belägenhet och imponerande arkitektur skapar en nästan magisk atmosfär. Här har många historiskt betydelsefylla händelser och personer tagit plats och verkat.

Namnet Venedig kommer från det gamla folket, venetierna, som levde i området för 3000 år sedan.

Venedig skapas

Venedig blev tillsammans med Istrien en provins i det romerska riket, och under 500-talet befolkades de venetianska öarna av norditalienare som flydde från lombardernas invasion av norra Italien. Innan detta var Venedig väldigt sparsamt befolkat. Staden Venedig utvecklades därefter snabbt och blev en betydelsefull hamn mellan öst och väst. På 900-talet säkrade venetianerna den dalmatiska kusten och blev härskare över det adriatiska havet. Influenserna från Mellanöstern och bysantinerna blev påtaglig i den venetianska konsten och arkitekturen. En stad som inspirerats av Venedigs arkitektur är Sydney och vill du se det med egna ögon rekommenderar vi att du bokar hotell i Sydney så du kan uppleva den underbara staden också.

Havens drottning

Under 13- och 1400-talet blev Venedig den ledande makten i de europeiska haven och samhället blomstrade som aldrig förr. Venedig fick smeknamnet ”Havens drottning”. När turkarna förlorade Konstantinopolis år 1453 minskade handeln mellan öst och väst markant, vilket i sin tur ledde till en påtaglig nedgång av behovet av Venedigs hamn. Istället blev den italienska västkusten i och med upptäckten av Amerika viktig.

Dekadensen tar makten

Renässansen slog igenom stort i Venedig och många av epokens absolut bästa konstnärer verkade här.

År 1571 förlorade Venedig Cypern och 1669 tog turkarna också Kreta från dem. Under 1700-talet hade Venedig istället för ett maktcentrum blivit ett utpräglat konstcentrum med ackompanjerande dekadens. Politiken hade ingen längre något intresse av, allt handlade om konst och flärd.

Napoleon Bonaparte gav Venedig till Österrike år 1797 och republiken gjorde till en början inget motstånd. År 1848 kickade man dock ut österrikarna och året därefter reste sig Venedig med förnyade krafter. År 1866 blev Venedig en del av det italienska kungadömet.

En kamp för bevarandet av Venedig

Översvämningar har varit ett stort problem i Venedig sedan 1950-talet. Havsnivån har stigit och öarna sjunkit. Ökade luftföroreningar har haft mycket dålig påverkan på alla de fantastiska, historiska byggnaderna i Venedig och mycket resurser och arbete läggs numera ner på bevarandet av stadens och dess historiska rikedomar.