Museer

Venedig svämmar över, inte bara av vatten men också av konst. Att sammanställa en lista på intressanta museer i Venedig innebär en lång lista full av konstmuseer av olika slag, konstigt vore det väl annars, eftersom Venedig är den europeiska konsthistorians utgångspunkt.

Galleria dell’Accademia

Är man intresserad av venetiansk konst från 12–1700-talet så är detta museum väl värt ett besök då det innehåller världens mest kompletta konstsamling från denna tid. Här finns verk från konstnärer som Veneziano, Bellini, Tiepolo och Titian, som inte bara formade riktlinjerna för venetiansk konst, utan för hela Europas konstelit.

Peggy Guggenheim Collection

hotell venedigAlldeles intill Galleria dell’Accademia ligger Peggy Guggenheimmuseet. Här finns en av Europas vackraste konstsamlingar från moderna konstnärer. Peggy Guggenheim hade ett stort intresse för konst och pengar nog att investera i verk hon ansåg värdefulla. Guggenheim var en enorm stilförebild för många och levde hela sitt liv i Venedig, trots att hon var född i USA. I Peggy Guggenheim Collection kan man bl a se konstverk från storheter som Picasso, Dalí, Pollock och Duchamp.

Ca’Rezzonico

Detta museum är ett utpräglat 1700-talsmuseum från tiden då Venedigs fokus på konst och aristokrati var som allra intensivast. Konstverken som finns på display i detta magnifika museum går inte att beskriva med ord, men man kan kallt konstatera att 1700-talets Venedig uppenbarligen var den ultimata utgångspunkten för konstskapande.

Basilica dei Frari

De stora kyrkorna och basilikorna i Venedig tjänar både som museer och som sevärdheter och Basilica dei Frari är inget undantag. I jämförelse med andra basilikor i Venedig är denna vid första anblick relativt nedtonad designmässigt, men storleksmässigt bräcker den alla utom San Marcobasilikan. Den berömde Venedigkonstnären Titians mästerverk Assumption of the virgin hänger här, liksom Virgin of the Pesaro family, också den av Titian.

Museo Civico Correr

På San Marcotorget ligger Corrermuseet. Byggnaden har anor från 1600-talet, men själva museet öppnade inte förrän år 1922. I detta museum får man en inblick i hur livet för konsteliten, aristokrater, politiker och vanliga medborgare var under Venedigs glansdagar. Bland annat kan man se Canovas statyer av Eurydice och Orpheus från 1777, samt imponerande Libreria Nazionale Marciana från 1500-talet.

Galleria Giorgo Franchetti alla Ca d’Oro

Detta museum kallas guldhuset på grund av sina många gulddetaljer på fasaden. Den moriska designen har verkställts med bysantinsk arkitektur vilket har skapat en byggnad av sällan skådad skönhet. Byggnaden stod färdig år 1430 och innehåller idag en uppsjö av målningar, trämöbler, renässansskulpturer och flamländsk-venetianska gobelänger av mycket avancerade slag.