Katakomberna

Även om det finns katakomber på fler ställen i Italien så är det främst till Rom man bör åka för att se dem. Där finns de flesta och de bäst bevarade. Detta är stora tunnelsystem som går under marken där man främst begravde judar och kristna. Sammanlagt finns tusentals katakomber och därmed ”massgravar” under den italienska huvudstaden.

Historien bakom dessa katakomber sträcker sig till 100-talet då kristna började begrava sina döda på gemensamma platser. Tidigare hade man enbart begravt dem på sina egna ägor. Under 300-talet, då kristna förföljdes, blev dessa katakomber även en helgedom. Någonstans att gå till och be likt en vallfärdsplats.

När så dessa förföljelser avtog slutade även de kristna att använda katakomberna som begravningsplats. Nu la man de döda visserligen fortfarande under jord men betydligt närmare markytan – mer likt som idag. Reliker från katakomberna flyttades upp till de mer säkra kyrkorna under 700- och 800-talet då katakomberna utsattes för plundring. Därmed hade de kristna inte någon orsak mer att gå ner i dessa tunnlar och sakta men säkert föll de glömska.

Det skulle dröja till 1500-talet innan de började undersökas igen. Men detta bara till viss del. En större utgrävning genomfördes senare i slutet av 1800-talet.

boka hotell i RomDen som har intresse för att besöka katakomberna kan göra detta på fem ställen. Sant´Agneskatakomberna och Priscillakatakomberna som ligger i nordöstra Rom samt Domitillakatakomberna, Sebastianokatakomberna och San Callistokatakomberna som är belägna i sydöstra Rom. För de som bor på ett centralt beläget hotell i Rom kan Archeobussen rekommenderas. Denna går från centralstationen i staden varje halvtimme och passerar de två sistnämnda katakomberna. En enkel och prisvärd lösning är att teckna en ”Stop & Go”-biljett som kostar ca 10 Euro per vuxen. Fördelen är att denna räcker i 24 timmar och man kan då åka vidare till andra utflyktsmål när annat är katakomber lockar.

Sebastianokatakomberna är däremot inte speciellt bra bevarad. Detta beror på att katakomberna varit lätta att ta sig ner i och därmed lockat ett flertal plundrare genom åren. Katakomben ligger under kyrkan som heter San Sebastiano och där nere finns bland annat graven efter ett helgon vid namn Sebastian.

San Callistokatakomberna är hela 90 hektar och här nere finns bland annat kryptor för påvar och Santa Cecilia. Utöver det en hel del skrifter. Denna katakomb är mer välbevarad än Sebastianokatakomberna även om de bägge har något att erbjuda turisterna.